Сециализирана изложба - Български Шнауцер Клуб Nero Absoluth Zorvan Bon Jovi von Shamad & Silver Rainbow Grimgerda Клубна среща

Триминг и груминг

Превод от http://perfectdogs.ixbb.ru

 

Въпреки, че много е писано за това, какво и как правим с козината, дълго се чудех дали да го кажа отново. Както се оказва все още има хора, за които ще е полезно.
Първо - какво означават понятията.
Триминг - буквално - изскубване на старата козина, която вече леко и безболезнено се отделя от кожата. Работата е там, че при твърдокосместите породи, към които се отнасят цвергшнауцерите, процесът на естествената смяна на козината (линеене) отсъства. За да се премахне старата узряла и отмираща козина, е нужно да я отделим механично - с пръсти или със специален инструмент за триминг.
Пълноценната грубокосместа козина има определена дължина. При растежа си косъмът започва да изтънява, но това не става веднага, а след 5-7 месеца след последния триминг. Ако го отскубнете и разгледате - има ясно видима, плътна и еластична, достатъчно дълга част. Това е частта, в която косъма още расте и не е достигнал своята старост, а кучето покрито с такива косми, изглежда блестящо, добре поддържано и чисто. Козината му лежи в характерна форма, не стърчи и не се разделя на снопчета. Това й състояние може да се опише като "изложбено", когато кучето изглежда добре. След това косъма започва да изтънява, понякога се обезцветява. Кучето придобива несресан вид, а козината лесно се отделя. Това е сигнал, че вече е време за триминг.
Тримингованата козина се различава от подстриганата по това, че косъмът е дебел, блестящ, жив, гъвкав и еластичен. Цветът не е променен. В същото време подстригания косъм изглежда чуплив, прашен и не задържа формата.
На тримингованата козина не се задържат бодили, кал и сняг. Не се мокри от дъжда, а когато е мокра - съхне бързо. Като цяло тя е перфектна защита на кучето от външни влияния.

Триминговаме само основния, твърд косъм, който в идеалния случай расте по цялото тяло на кучето. Но той не е равномерно разпределен, има и твърд, покривен косъм, който е още по-гъст, плътен и дълъг и е разположен на шията, плешките, средата на гърба. Особено силно е развит при мъжките и образува почти "броня" на тези места. На кръста, бедрата, раменете козината може да не е толкова гъста и е по-къса. При различните кучета гъстотата на козината може да е различна. При едни не може да се види кожата - толкова нагъсто растат космите, а при други - напротив - отделни плътни и блестящи косми са разхвърляни сред океан от подкосъм, а при трети кожата прозира - толкова малко са космите.

По стандарт косъма трябва да е гъст, здрав, еластичен, леко извит в последната третина. Това му качество придава на козината вид на броня. Освен това шнауцерът трябва да има и подкосъм. В стандарта ясно е казано, че липсата му се явява недостатък. Възниква въпросът - какво да го правим при триминг. И него ли да скубем? Аз не скубя подкосъма, а просто го подстригвам с машинката, за да не пречи. След това останалия косъм минавам с грумерски камък (едропореста пемза), а когато основния косъм порасте достатъчно, изресвам подкосъма с триминг нож, а след това идва ред и на Furminator-а. Но не фанатично - до пълното му сваляне, помнейки указанията в стандарта. Така, с основния косъм и подкосъма е ясно. Но шнауцерът има и перест (украсяваш) косъм. Какво да правим с него?

И ето че от триминга преминаваме към груминг - всекидневна грижа за външния вид на кучето.
Перестия косъм при черния цвергшнауцер има съвсем различна структура от основния (твърд, покривен косъм). Той е по-тънък, по-дълъг, не толкова еластичен, има особености, при недостатъчна грижа се сплъстява. Има не толкова наситен цвят, както покривния и трябва често да се разресва, да се мие и всячески да се поддържа и цени.
Периодично трябва да се изресва с триминг, за да се отделят мъртвите косми и така да се поднови цветът и качеството. Перестата козина се мие веднъж седмично с шампоан, после се използва кондиционер, а на леко влажна козина се нанася и крем за козина. Желателно е използването на козметичните средства по ред. Тези прости манипулации ще предадат на перестата козина 1-во - отличен вид, еластичност, блясък, гъстота и дължина; 2-ро - няма да позволяват образуването на сплъстявания, облекчава отделянето на полепналите бодли, снежни топки и ледчета; 3-то - косъмът не се цепи, не се наранява и по-малко се обезцветява. В резултат кучето ви ще има прекрасна переста козина, която ще краси шнауцера не само у вас, но и на изложба.

Малки тайни:
Задължително трябва да се скубе "шапката" на главата, за да бъде структурата й като тази на врата.
Изложбения вид при различните кучета се постига за различен период от време. За едни е достатъчно месец и половина, за други почти два. Кучета с твърде развит подкосъм и недостатъчно гъст основен, трябва примерно месец след триминга да се подстрижат с машинка, за да се премахне порасналия подкосъм и да се покаже основния. Или още когато кучето се покрие с подкосъм ( а той израства първи преди основния) трябва да се отдели с грумерски камък. Следователно такива кучета трябва да се тиминговат по-рано.
Космите растящи в ушите е по-добре да не се изскубват, а да се подстригват с ножици с тъпи върхове.
Ноктите се подрязват, когато са пораснали, но с много внимание, за да не се отреже и живеца. Ноктите са устроени почти като нашите - тоест има част без живец и тяло на нокътя. Не е сложно да се различи. Трябва само да се вгледате внимателно и частта която е куха и не е изпълнена с тъкан може да се отреже, не повече - ще причините болка на кучето.
Козината между очите и горната част на носа трябва да се подстригват с ножичка със заоблени върхове - буквално да се изрязват късо и да се махнат тези, които влизат в очите и пречат.
След като триминговате и подстрижете кучето трябва да го изплакнете с вода. Местата зачервени след триминга намажете с крем за след бръснене, с бебешки крем или крем за ръце.
А сега - кой трябва да тримингова кучето си. Тримингът е специфична процедура, изискваща професионален подход, естетичен вкус, познаване на стандарта и анатомията на кучето. С помощта на тиминга, машинката и последващата преди изложбена козметична подстрижка, грумерът създава кучето всеки път отново и от точният му поглед и нетрепващи ръце зависи оценката.
В ринга конкуренцията при черните цвергове е толкова голяма, че кучетата подготвени с грешки или недостатъчно грамотно, се открояват на фона на буквално "олизаните" конкуренти и съответно губят.
Откъде да намерим специалист? Попитайте развъдчика си - навярно знае. В повечето случаи развъдчиците сами са майстори грумери, а и винаги могат да ви препоръчат някого.
Така че, уважаеми собственици, вашето куче заслужава грамотна, професионална подстрижка, а ако няма къде и ако кучето ви е единствен представител на породата във вашия град - налага се да се научите да държите ножицата, машинката и триминга сами. Но - за съжаление не на всеки е дадено от Бог.
За всеки който реши, че може да изпълни процедурата сам е следващата статия.

Триминг на цвергшнауцера
Първи триминг.
Времето за първия триминг зависи от много фактори - качество на козината, сезона, предпочитанията на собственика.
Кученцата Шоу клас с класическа твърда козина можете да започнете да проскубвате от 3-3,5 месечна възраст. Тогава вече се виждат първите дълги стърчащи остри косми по цялото тяло, под които се намира плътния гъст черен косъм. Сваляйки тези бебешки косъмчета ще направите кученцето си спретнато и блестящо. Такива кученца лесно се показват на изложби още в клас бебе, тъй като всичко с козината е прекрасно.
Кученца с пухкава козина трябва да се скубят когато косъма започне да да се отделя. Качествения триминг изпраща завинаги бебешкия пух в миналото и кучето развива качествен косъм. Това е за кучета посещаващи изложби. Всички останали триминговат тогава и само тогава когато козината може да се скубе. Това се случва в различно време, но е желателно първият триминг да не съвпада с първото разгонване на кучките, с ваксинация или със студено време. И разбира се - кученцето трябва да е здраво.
Техника на скубането.
Разрешете кучето, по възможност щателно изрешете със стрипинг нож, подкосъма изрешете с Фурминатор или подходящ триминг нож. След всички тези манипулации за скубане ще остане съвсем малко. Сложете кучето на масата, на една страна и придържайки кожата над работната зона, започнете със задницата. Така е по-удобно - да държите кучето за косматата част, а не за вече оскубаната. Винаги триминговайте по посока на растежа на косъма. Дръжте триминг ножа си така, че космите да попадат между него и палеца ви. Дръжте го леко наклонен спрямо работната повърхност. Скубането става с решителни, резки дърпащи движения, а не с теглене. Старайте се в началото да захващате малки кичурчета козина. Отделно проскубването на подкосъма няма смисъл, тъй като качеството му няма да се промени. Той може да се подстриже с машинка, за да не изглежда кучето след триминга като "проядено от молци", а да има спретнат вид.
Къде да скубем.
Задължително целия корпус с изключение на долната част на гърдите, където растат "полите". При скубането обръщайте внимание на долните граници на зоните за триминг. На предните крайници - лакътната става, на корпуса - линията съединяваща слабините и лакътя. Ако оставите козината над тази линия, кучето ще изглежда с плитки гърди.
За шнауцера е голям недостатък "териерския вид". Затова старайте се най-щателно да оскубете плешките и задната част на бедрата, за да може в следствие на козметичната подстрижка да придадете нужния силует. Нужно е да оскубете бедрата, с изключение на предната част, където растат украсяващите косми. Шията - цялата с изключение на гърлото и предната част. Главата - челото. По възможност проскубвайте опашката, иначе видът й ще се бори с общия вид на кучето.
Инструменти.
Триминг нож - напомня ножовка, има различни размери - с къси или дълги зъбци, с пластмасова или дървена дръжка, няма режещи остриета. Той просто помага захващането на космите при скубане. Удобно е и да се използва при изресване на подкосъма.
Фурминатор - инструмент за изчесване на подкосъма при израстнал основен косъм.
Стрипинг нож - инструмент с който може частично да се премахва зрелия косъм и по този начин да се държи кучето на ролинг.
Грумерски камък - парче пореста груба (едра - бел.прев) пемза. С него се причесва подкосъма, който започва да израства след триминга пръв.
Машинка за подстригване на куче. Има електрически и механични. Електрическите се различават по типа на двигателите. Има роторни и вибрационни. Роторните са предпочитани като по-мощни, заради вградения вентилатор, който охлажда и сменяемите глави, позволяващи различна дължина на подстриганата козина. Има глави с филиращ ефект.
Фризьорски ножици - за предпочитане от известни марки и добра стомана. Ножиците трябва да са минимум три вида - с дълги остриета за меката козина, със средни за фина работа, още едни за лапите, а също и филиращи. Филиращите ножици позволяват да се оформят преходите от късата към дългата част на козината.
Гребени. Голямо разнообразие. Отново - метални, не наелектризиращи се, недраскащи кожата и нецепещи косъма, с редки и с гъсти зъби.
Четки - и те трябва да са много. Четка от косми за стайлинг при сушене. Четка с метални извити краища за придаване обем и пищност на козината, четка с пластмасови краища на металните зъби за завършваш стайлинг и кръгла тръбна четка за под сешоара и т.н.
Подстригване.
Тримингът е основата, но без правилна подстрижка той не може да придаде на кучето идеален вид.
После ще говоря за подстригването след триминга.
Всички оскубани места се минават с машинка, после идва работата с ножиците.
Глава.
При първата обработка на главата трябва да будете внимателни и да не правите грешки, туй като тази манипулация е основа за козметичното подстригване.
Задължително изскубвайте козината на челото, тила и задната част на врата. Тази процедура ще придаде на главата на вашия шнауцер (впоследствие) оптимален обем и ще подчертае дължината. Бретонът трябва да е естествено продължение на линията на на челото, затова започва от мястото, където челото постепенно преминава в надвеждните дъги и от там към прехода от челото към муцуната. Ако започнете бретона твърде ниско, то челото ще изглежда ниско, а прехода изгладен. Обратното - ако започнете високо, ще измените пропорциите на главата, зрително скъсявайки челото, което ще изглежда кръгло и изпъкнало. Подстрижете късо козината на ушите и в слуховия канал. В същото време почистете ухото с памучен тампон, навлажнен в специална течност за почистване на уши. Работете само с пръсти, не пъхайте в ухото на кучето клечки и др., за да не го нараните. Козината отстрани на главата подсрижете ниско с машинка, като не преминавате линията от ъгъла на окото, през вдлъбнатината на бузата, до ъгъла на устните. Разрешете напред бретона, брадата и мустаците. Внимателно разделете контурите. Сложете кучето с муцуната към вас, повдигнете бретона и внимателно с ножици отрежете космите на прехода (от муцуната към челото - бел.прев.), които пречат на бретона да пада свободно. При тази процедура се ориентирайте от мислената линия между вътрешните ъгли на очите. Не подстригвайте (скубете) космите на целия преход иначе няма от какво да се образува бретон. Отпуснете бретона в изходно положение и отново срешете.
Класическата форма на бретона е триъгълна. Мислено прекарайте линия от външния ъгъл на окото до края на носа и оформете бретона. Като цяло формата на бретона зависи от формата на черепа, от впечатлението което искате да създадете с фризурата и от пристрастието на майстора.
Брадата разрешете и й придайте формата на клин. Подстригването е нужно в зависимост от количеството и качеството на обраслост, размерите и обема на главата. За да придадете повече тежест и пълнота на главата, трябва да оставите брадата от гърлото. След като приключите с брадата, пуснете мустаците, разрешете ги и подравнете в една линия с брадата.
Преходът от късо подстриганите скули към дългите мустаци филирайте с ножици. Не оставяйте косми отстрани на главата, старайте се да й предадете правоъгълна форма.Обърнете кучето на другата страна и го направете симетрично. Не подстригвайте космите под очите, иначе главата ще има формата на осморка, а не правоъгълник.
Долна част на гърдите - пола.
Полата се подстригва с ножица така, че в профил да изглежда като права линия плавно надигаща се от лактите към слабините. За мъжките тази линия трябва да се ориентира към най-високата точка на сухожилието на препуциума. Извивка в линията на полата в областта на корема и слабините, зрително удължава поясницата.
Ако полата се остави по-дълга, където изглежда прекалено набито. Много висока пола (козината не е оскубана до нужното ниво) създава впечатление за недостатъчно дълбоки гърди. Ако кучето ви е с много дълги крака или малки гърди - оставете полата по-дълга.
С машинка се подстригва козината от слабините и вътрешната част на бедрата, корема - до пъпа Не наранявайте зърната. При мъжките внимателно подстрижете космите около препуциума.Задницата подстригвайте с машинка. А козината на крайниците - с ножици.
Поставете кучето странично, разрешете урасявашите косми на предните крака в хоризонтално направление. Подстригвайте с ножици като се стараете да придадете отвесна линия. Старайте се в резултат крайниците да имат форма на равни прави колони. Премахнете излишните косми на лакътя, подстрижете подмишницата,премахвайки възможните сплъстявания.
За да придадете на фризурата на шнауцера абсолютен баланс не е лошо да оставите козина на бедрата и колената. В зависимост от ширината на бедрото и на пищяла, козина може да се остави само на ръба на бедрото или да започва от илиума, оттам надолу до средата на крака, спускайки се към скакателната става. За да се придаде естествен вид на козината, не я оскубвайте напълно както по останалата част, а само частично или пък внимателно разресвайте и филирайте преходите. Козината в тези области остава по-дълга отколкото на останалите части от краката. За сметка на тази дължина и обем напълно се променя впечатлението от задните крайници и шнауцерът придобива изискан вид.
Ползвайки рядък гребен, разрешете козината на стъпалото на две страни: напред и назад. Задната козина подстрижете по вертикалата. Предната подравнете водейки се по линията оформяща целия заден крак. Обединете бедрото, слабините и полата.
Задните крака (стъпала) също оформете като стълбове. Обработката на лапите се свежда до следното: оберете излишната козина около възглавничките, разрешете козината отгоре надолу и подстрижете по контур, придавайки на лапата максимално кръгла форма. След това леко оголете ноктите, подстригвайки с ножици от ноктите нагоре.
Къпане:
След триминга е необходимо да измиете кучето, особено ако сте ползвали машинка. Това се прави, за да се премахнат малките косъмчета, които могат да предизвикат дразнене. Използвайте специални меки шампоани за грубокосмести кучета. Намокрете предварително козината и с масажиращи движения нанесете шампоан на тялото и крайниците. Щателно изплакнете с душа (може да ползвате мека четка или гъба), след това наклонете главата на кучето настрани и закрийте с пръсти ушните канали, измийте остатъците от подстригването на челото и бузите.
Брадата, мустаците и украшалките на краката се нуждаят от регулярно почистване от мръсотия и хранителни остатъци. тук трябва да се ползва хубав шампоан и да не се жали. Хубаво е да се използва и балсам.
Козметична подсрижка.
Времето за козметичната подстрижка се определя от майсторството ви и качеството на инструментите. Ако работите с обикновена ръчна машинка, която бръсне косъма, подстригването трябва да се направи най-късно две седмици преди изложбата. професионалната електрическа машинка с нож 3мм позволява да подстрижете буквално в деня на изложбата.
Козметика - едва ли не основното изкуство в подготовката на кучето за изложба. Сега по вече добре обраслото и равномерно покрито тяло на кучето, трябва отново да начертаете и моделирате всички линии, които трябва да притежава идеалният шнауцер. За да придадете идеален вид на конкретното куче, е нужно да си представите всичките му качества и недостатъци, да подчертаете първите и максимално да прикриете вторите.
Глава. Още веднъж очертайте линията на бретона, късо подстрижете ушите, стремейки се да са максимално еднакви и с чисти контури. Козината на челото може да пипате само при черните кучета, тъй като при сол-пипера подстригването е явно. С машинка с приставки или с филираща ножица намалете козината на главата, където е необходимо, но никога не подсригвайте цялата козина и се старайте челото да изглежда плоско. Подстрижете скулите, местейки машинката отдолу нагоре, но само в плоскостта на скулата и никога не повтаряйте силуета на главата, закръглящ се към челото. Оставете на главата "шапчица". След вашата обработка главата трябва да има максимално равни линии и да се приближава по форма на добре оформен правоъгълник. Уточнете линията на мустаците и брадата.
Шия и тяло. Подстрижете козината на предната част на шията и на гърлото, колкото е необходимо и страничната част на шията. Обикновено се придържаме към естествения растеж на косъма и късо подстригваме козината растяща отдолу нагоре, а гривата не се пипа. Преходите се филират.
Очертайте линията на плешките. Определете горната линия отчитайки, че трябва да прикриете неравностите и да подчертаете високопредността на кучето ви. Оформете козината на гръдта, където трябва визуално да продължи линията на полата. Отново подстрижете козината на слабините и задната част на бедрата.
Подравнете козината на опашката.
Краката. Внимателно подравнете козината и оформете лапите. задните крайници погледнати отзад, трябва да са паралелни и достатъчно широко поставени. "Панталоните" разрешете и с ножици оформете линията, която би ви харесало.
Помнете, че за истинския майстор няма място по кучето, където да не пипа, правейки козметичната прическа. В този случай целта оправдава средствата. От всяко некриво куче, при наличието на гъста и обгрижена козина, винаги можете да подстрижете шампион, при условие, че кучето се показва добре и няма порок в движенията.

Специални тайни.
И това не е всичко.
За да може кучето ви успешно да се конкурира на изложби, е нужно още правилно да се погрижите за козината преди изложба.
Точно преди изложбата или предишния ден измийте кучето с шампоан според поставената задача. Има шампоани за придаване на обем, увеличаващи твърдостта, подобряващи цвета. Има и кондиционери за тези цели. Има още много специални пяни, спрейове кремове и балсами. Всички тези средства са предназначени за безупречния вид на кучето.
След измиване кучето се суши със сешоар и се разресва, подреждайки козината така че тя да лежи на нужните места в нужния вид. Сушете на сухо с горещ сешоар, издърпвайки и намествайки козината.
Това е в общи линии. Естествено всеки майстор си имам собствени тайни и техники. За всичко това е невъзможно да се разкаже - трябва да се види, да се пипне и да се направят собствени грешки и успехи.

 

 

Saturday the 8th. Custom text here - Joomla Site Templates