Сециализирана изложба - Български Шнауцер Клуб Nero Absoluth Zorvan Bon Jovi von Shamad & Silver Rainbow Grimgerda Клубна среща
Добре дошли, Гост
Username: Password: Запомни ме

ТЕМА: Естествена грижа и отглеждане

Естествена грижа и отглеждане 07 Фев 2016 15:08 #776

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
Тази книга ми беше препоръчана от няколко развъдчици на ризеншнауцери от Анлия, които имат дългогодишен опит в натуралното хранене. Те са отгледали няколко поколения кучета, използвайки препоръките в, както те я наричат, "настолната книга":
The complete herbal book for the dog : a complete handbook of natural care and rearing. Авторката Juliette de Baïracli Levy е изучавала ветеринарна медицина в Манчестърския и Ливърпулския университет, по-късно билколечение в Европа, Азия и Африка. Смята се за пионер в прилагането на холистичната ветеринарна медицина и билколечението на домашни животни. Автор е на редица книги за природосъобразния начин на живот, хранене и отглеждане на само на селскостопански и домашни животни, но и на човека. И днес - над половин век след написването им, тези книги се преиздават и предизвикват голям интерес в Европа и САЩ. Въз основа на рецептите в тях са създадени няколко марки хранителни добавки (най-вече за хора), които се радват на голям успех.
Книгата The complete herbal book for the dog : a complete handbook of natural care and rearing е условно разделена на 2 части - Грижа и отглеждане на кучето и Билколечение (на често срещани здравословни проблеми, като например диария, кучешка кашлица, третиране на рани, кожни проблеми и др.).
С течение на времето ще преведа и ще публикувам тук голяма част от книгата, защото смятам, че би била полезна за тези от нас, които се възхищават на природата и нейното съвършенство и търсят в нея източници на здравословен и пълноценен живот.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: metlichina

Естествена грижа и отглеждане 07 Фев 2016 15:17 #777

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
Част 1: Отглеждане на кученцата по естествен начин.
Диетата на кучето.

Хранене с месо
Кучето е от семейство Хищници и е било месоядно животно през дивото си съществуване. Добре запазени скелети на диви и полудиви кучета свидетелствуват, че те са били в отлично здраве.
И така, първо и най-важно - кучето е месоядно. Цялата му анатомия е адаптирана към месната диета: от зъбите, създадени за късане и трошене, силните челюсти и мускули, малкия мускулест стомах, краткия чревен път (за да се избегне гниенето на месната храна) и най-вече много силните стомашни сокове, свойствени за хищниците - стомашни сокове, които могат да разтворят дори парчета кости. При здравото куче соковете - и стомашните и слюнката са силно антисептични и затова и загнилото месо и дори месото от болни животни - храна, която би убила човек за ден - може да бъде изядена от кучето без никакъв негативен ефект.
Но месото с неестествен ( възпален) цвят трябва да бъде избягвано. То може да е резултат от висока температура и треска у животното и кучетата обикновено го избягват.
Капацитета на храносмилателния тракт при кучето е много малък, сравнение например с този на козата - животно със сходни размери на зряло едропородно куче. Растителноядните животни - коне, говеда и други имат огромен капацитет за храна и могат да погълнат килограми зърно и растения за кратко време, докато кучето с малкия си стомах има място за ограничено количество храна, следователно главното правило при храненето му е малко количество силно концентрирана храна, чиято най-важна съставка е суровото месо. Парчетата сурово месо са подходящи за капацитета на стомаха и червата, храносмилателните сокове и разбира се зъбите и структурата на челюстите. Ако използвате друга храна като заместител, това ще доведе до проблеми в храносмилателните органи. От всичко това следва, че суровото месо трябва да съставлява 75% от диетата на всеки хищник.
Във връзка с храненето с месо Shirakari Man Mahipal Sinha, главен ловец в Maharajah of Namli, Централна Индия, ми изпрати интересно писмо. Той е напълно съгласен с мен, че месната диета е единствената здравословна диета за всички хищници и всичките му ловни кучета се хранят с месо. Единствено през много горещото време от годината това не е препоръчително и тогава те се държат на лека диета от сварени пълнозърнени ядки, млечни храни и подобни продукти, което според мен е съвсем приемливо. Разбирам добре, че в страните с екстремен климат, където кучетата са включени в усилена работа, има периоди на тежка храна (месна диета), следвани от дълги периоди на почивка, през които кучетата са на полу-постна диета. Ловните кучета в Намли (Индия - бел.прев.) са държани на лека диета с ядки, докато кучетата теглещи шейни в Арктика получават малко храна през лятото като цяло. Когато са свободни от работа или се пенсионират, те преживяват главно на диета от сурова риба, по-голямата част от която си набавят сами.
Месото е силно концентрирана храна, когато тревопасните животни са здрави и се изхранват с висококачествени растителни храни. Зелениите, пълнозърнените ядки, водата от природата, кореноплодните зеленчуци и силажа (това е природосъобразното хранене на говедата, за разлика от изкуствените храни, обработената слама и дори дървените стърготини, които водят до болна и мазна плът). Суровата плът съдържа целулозни храни, чиято целулоза кучетата обработват трудно и в много малки количества в сурово състояние, превърнати в протеин от тревопасното храносмилане и сега на разположение като мускули, са много по-лесно усвоими от кучето. Това месо съдържа витамини и минерали и е абсолютно естествена храна за кучето, както е неестествена за човека, заради склонността си към гниене и поради нехищническата структура на човешкото тяло (твърде дълга храносмилателна система), където може да причини увеличаване на урината и последващо уплътняване на кръвоносните съдове и преждевременно стареене.
Месоядните животни изпразват храносмилателния тракт на около 8 часа, докато хората обикновено се нуждаят от 48 часа и имат 30 фута черва, през които да мине храната. Но не е тук мястото да правим сравнение с човешката диета.
...
Искам да кажа тук и сега, че докато човек (за щастие) не може да яде сурово месо и поради това трябва да готви всяка местна храна, той губи много от животворните качества на храната. Готвенето унищожава витамините и онези много ценни природни сили, събрани в плътта на тревопасните животни.
Днес изборът е ограничен до градските месарници и хипермаркети. Козето и овчето месо. с което са отглеждани яките ловни кучета на Изтока и което е най-подходящо за организма на кучето, вече е рядкост. Малките породи процъфтяват на заешко и птиче месо. Бих препоръчала на развъдниците да използват следното : овнешки гърди (малките кости могат да бъдат изяждани и лесно разградими за всяко куче в нормално здраве тоест със силен, мускулест стомах), овчи глави, включително много хранителните очи и мозък (има малък риск от паразити, които понякога населяват мозъка на овцата, но такъв риск винаги съществува, а и здравото животно като цяло е защитено от вътрешно развитие на каквито и да е паразити - червеи или бактерии), говежди бузи, лесно смилаема част от тялото и богати на минерали ( агнешките глави и говеждите бузи могат да бъдат давани с кокал - кучето лесно ще откъсне цялото месо); шкембе от всички животни (суровото неизчистено шкембе от хранени с трева здрави животни е от голяма полза за всички породи кучета). Научих това от циганин от Forest of Dean (местност в Англия – бел.прев.). Този човек е развъдил много известни кучета от породата Грейхунд и той ми каза, че това е най-добрата натурална тонизираща храна. Хранейки се според препоръките му моите кучета имаха голяма полза. Не е нужно да казвам, че всичко изброено трябва да се дава в сурово състояние, никакво готвене на месната храна не се препоръчва при натуралното хранене. Използват се и вътрешности от зайци. Те могат да заразят с тения, но тя не живее дълго в организма на здравото куче и във всеки случай ортодоксалната диета с готвената храна има повече последици от тенията.
Lewis Godgrey om Don Kennels, Мичиган, САЩ пише много практично за храненето с вътрешности на неговите хрътки Борзой. Той храни със всякакви видове - телешки, пилешки и риби. Харесва богатите мазнини, с които са покрити, а при повечето хрътки има недостиг на мазнини в диетата. Липсата на сурови мазнини е факт при ортодоксалната диета на повечето породи. Въпреки всичко трябва да се дава ограничено количество.
И накрая - как трябва да се дава месото.
Най-важното правило е винаги сурово. Много ветеринари подвластни на неестествената и погрешна теория на Пастьор, че всяка болест е причинена от микроби, съветват да се стерилизира чрез готвене всяко месо предназначено за храна на кучетата. Това беше и официалното правило на Британските правителствени тренировъчни центрове за кучета ( за военни кучета), където здравните резултати на много кучета бяха незадоволителни (много загуби на млади животни от болести, особено кучешка чума, въпреки засилената ваксинация за болестта). Главната причина поради която собствениците готвят храната е суеверието, че така храната става по-безопасна. Теорията е толкова изтъркана, колкото и тази на Листър, чиято печално известна въглена киселина, дезинфектираща рани, убивайки "болестотворни" микроби, уби и всички полезни бактерии, отговорни за тъканното здраве и която забавя оздравяването на всички рани, лекувани по този противоестествен начин.
Деструктивните мерки никога не са от полза за живота и храненето с месо или мляко. Разлагането от топлинна енергия ще доведе до негативни последствия и никой не може да предвиди истинския ефект върху здравето, хранейки с мъртва материя. Всяка сготвена храна с изключение на твърдите зърнени храни, които са зрели на слънчевата топлина и поради това до известна степен се противопоставят на разрушителните сили на готвенето, са неестествено разградени вещества.
Готвенето на месото е проблем не само заради унищожаването на живителните сили в органичните съставки. Готвенето е полуразграждане - неестествено разпадане на мускулните влакна - работата на стомаха, червата, храносмилателните сокове вече е свършена с храната, още преди да е изядена от кучето. Тези органи остават непълно използвани и ако този процес се повтаря ден след ден, по природен закон - те ще отслабват и атрофират и след време няма да са в състояние да вършат истинската си работа. Освен това, чувствителните вкусови рецептори в устата ще доведат до така наречения на медицински език "извратен вкус" и до отклоняване от натуралната диета. Променените вкусови свойства на сготвеното месо карат кучето да се откаже от нормалната диета за сметка на апетитното готвено. Апетитът и вкусовите предпочитания, както и при човека, не са показателни за годността на храната за домашните кучета. В резултат от хранене с неестествена храна на много поколения вкусовите възприятия се изкривяват.
Последна промяна: 07 Фев 2016 15:25 от Александра.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: metlichina

Естествена грижа и отглеждане 07 Фев 2016 16:18 #778

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
Днес хиляди кучета са хранени обичайно с готвена храна, много са съвсем лишени от месо и хранени по този начин, те просто оцеляват. Истината е, че са гостоприемници  на множество паразити, имат неприятна телесна миризма, лош дъх и бързо остаряват, седемдесет процента от тях имат проблеми с бъбреците след седем годишна възраст, загубват зрение и слух, зъбите им са покрити с кафяв зъбен камък и трябва регулярно да се остъргват от ветеринар. Но те оцеляват. Колко различен е ефектът на тази диета върху кучето, чиито предци са отглеждани на строга сурова диета много поколения и които са хранени така през част от детството си и след това изведнъж са поставени на храна, чужда на храносмилателната им система. Вредният ефект върху тялото, включващ нервната система може лесно да бъде предвиден. Така че, когато стриктно спазвате натуралната диета за вашите животни, уверете се че и онези които поемат грижата за тях, ще продължават същото здравословно хранене. Аз, както и много други развъдчици , мога веднага да разбера по зъбите, устните и очите, дали едно куче е отглеждано природосъобразно или не. Толкова много развъдчици ми казват - "изглеждат толкова различно, толкова жизнени". Когато се срещнат в изложбения ринг, натурално отглежданите животни карат останалите да изглеждат сковани и остарели. Не е чудно, че сега толкова много от победителите на кучешките изложби са натурално хранени животни, както снимките в тази книга ще покажат. 
Един от най-лошите проблеми на готвеното месо и още повече на готвеното мляко, тъй като готвенето променя субстанциите, е последващия ефект, който се проявява след време. Толкова различен от натуралния. Суровата плът оставена няколко дни, особено в горещо време зрее, придобива силен мирис, посивява и загнива, а вътре става много крехка. Тя е напълно безопасна за животното, всъщност е в напълно нормално състояние за него. Реално, изкопаването и изяждането на отдавна заровена мърша е изкушение за истински здравото куче, чиито инстинкти не са провалени от готвена храна. Винаги трябва да помним, че кучето е мършояд по природа точно толкова, колкото и ловец. Много различно е готвеното месо, съхранявано с дни, то придобива зелен оттенък и се овлажнява. Храненето с такова месо е отровно във всеки смисъл на думата. 
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: metlichina

Естествена грижа и отглеждане 07 Фев 2016 16:46 #779

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
И преди да продължа, искам да обърна внимание на един факт, който е от голямо значение за осмислянето на следващия откъс. Книгата е издадена за пръв път през 1955 г., което означава, че е писана през 40-те години на миналия век в Англия, КОГАТО и КЪДЕТО начинът на живот и отглеждане на кучета е много различен от нашия. И ако дори и в наши дни съществуват хора, притежаващи безкрайни ферми с добитък и можещи да спазват природосъобразния живот, описан в тази книга, то за нас - градските апартаментски чеда, много от описаното е невъзможно и дори невероятно!
За мен тази книга не предлага "готови рецепти", а по-скоро начин на мислене, ориентиран към природните закони. Дори да искам, аз не мога да спазя и половината от описаното тук. Единствено мога да потърся приблизителното, въпреки ограниченията на условията, в които живея.

..................
Проблемът със запазването на суровото месо от мухите през пролетта и лятото не е лесен, особено големите количества, нужни на развъдчиците, намиращи се далеч от търговците на меса. Това е една от причините да се предпочита отглеждането на няколко, а не на прекалено много животни в развъдниците.
Петдесет авгански хрътки (включително и малките) е най-големия брой, който съм държала и той беше твърде голям. Имах сурово месо за тях винаги, дори и през най-горещите летни дни, използвайки източния метод на заравянето на месото в почвата на най-сенчестото място. 

Заровеното месо. 
Месото трябва да е чисто от яйца на мухи, които ще се излюпят дори при дълбоко заравяне и ще развалят месото. Всички яйца трябва да бъдат изчистени внимателни и месото да бъде обвито в памучен плат напоен с оцет. 
Дупката трябва да е дълбока, за да пази хладно през горещото време и дъното трябва да е застлано с дървесни клони или камъни; камъни или клони се поставят и върху месото преди да го засипете с пръст. Това ще го предпази от замърсяване. Този метод на заравяне запазва месото и в същото време то "зрее"...
Ямата трябва да е под сянката на дърво и да бъде маркирана, защото в противен случай ще ви е трудно да я откриете. Може да ви се струва голяма разправия, но със сигурност е по-добре, отколкото да миете мазни съдове, резултат от готвенето и да лекувате болести, също резултат от готвената храна... 
Малки количества месо могат да се сложат в хартиен плик или памучна торба и да се завържат с връзка, за да го предпазят от мухите и да се овеси на сенчест клон на телена кука. Обикновено куката ще възпрепятства мравките, но ако това не е достатъчно, можете да я обвиете с парче плат напоявано ежедневно с парафин. Оцетът може да използва за да предпази месото - две супени лъжици оцет в пълна чаша студена вода, след което месото се увива със зелени листа. 
И така то е винаги размразено! 
Ако е леко замразено, здравословните качества на месото са леко разрушени. Но дълбокото замразяване е разрушително колкото и готвенето, както за месото, така и за този, който го консумира. 
Замразените (заледени) храни трябва да се използват с повишено внимание, защото могат да причинят язва на храносмилателния тракт. Забелязала съм, че по селата хората пазят животните си от яденето на корени и други култури, докоснати от леда. 
Замразеното месо трябва да се размрази и ако е необходимо да се попари в гореща вода. 
В дивата природа козината и кожата са част от диетата и предоставят важната груба храна - упражнение за силната мускулатура на стомаха и чревния тракт, действащи и като лек ..... В наши дни, когато кожите отиват за щавене, малко количество трици могат да ги заместят. Триците доставят нужната груба храна, а също и витамин В. Имат малка хранителна стойност, но с белтъчна природа, както и зърнените продукти. Просто поръсете малко количество трици върху месото за всяко куче; дозата на средно голямо куче трябва да е около една супена лъжица. Ако нямате трици, може да използвате и овесени люспи. Овесът също е груб и богат на протеин. Малко количество не нарушава правилото за разделяне на протеина от ядките. Когато имате възможност давайте месото с кокала, за да насърчите естественото за кучето късане. Много от моите хрътки поглъщаха зайчето цяло. Силните им храносмилателно органи са в състояние да разложат и храносмелат плячката с козината и костите. 
Мляното месо е лошо за здравето, тъй като лишава от натоварване челюстите и храносмилателната система. Също така често съдържа твърде много мазнини и е вредно за здравето на черния дроб и кръвоносните съдове. 
В живата природа, след като разкъсат кожата и плътта на жертвите си, животните се насочват към определени органи - първо червата, след това очите. 
Червата съдържат добър източник на полу-смлени скорбяла и зелени треви от от животни, които кучетата ловуват обикновено (темата за нишестени храни ще бъде разгледана по-късно). Другият предпочитан орган са очите, които животните бързат да извадят. (Чайките, които са от части хищници винаги търсят очите на удавниците - животни или хора). Няма съмнение, че минералните вещества, които привличат хищниците - фосфор и йод се съдържат в очната тъкан. 
Dr. Weston A. Price пише в стоматологичен журнал относно индианските племена в Северна Канада: "...те знаят, че тъканта, изграждаща задната част на окото е добра за ядене.". Науката неколкократно демонстрира, че ретината е богат източник на витамин А. Зъбите не са подходящи, дори като груба храна, освен когато животните не се поглъщат цели - например зайци или друга малка плячка, с която хищниците се хранят, но тогава те се изхвърлят с изпражненията. 
Зайци и птици.
Зайците са най-добрият и естествен източник на протеини за кучето. Техните скакателни кости са могат да бъдат опасни, особено сготвени. Но когато заекът е изяден в естествената си форма - тоест цял, включително с козината - козината предпазва от опасността от перфорация на стомаха или червата. 
Ужасната болест, създадена от човека - миксоматозата - не е проблем за кучетата... Трябва да се добави, че ако храните кучето с заешко или птиче сурово, то месото трябва да е свежо, още докато е топло. Когато изстине месото на тези животни с втвърдява и става трудно смилаемо.. Но ако храните с отдавна убито, купено от магазина заешко, е препоръчително да накиснете месото в гореща (кипнала) вода за 2-3 минути. Това ще върне нормалната еластичност на тъканта без деструктивния ефект на готвенето. Трябва да се добавят и малко трици или овесени ядки като груба храна - заместител на козината или перата и за да предпазят от перфорация. Същото се прави и с пилешкото - месото се нуждае от бързо накисване в гореща вода. 
Черен дроб 
Естественият апетит на кучето към този орган се обяснява с високото съдържание на витамини и минерални вещества. Черният дроб отдавна е признат за полезен при анемия при хората, но съвсем наскоро беше открито, че в него се съдържа уникална киселина, произвеждана единствено от "зелената кръв" на листата, всъщност киселината е наречена фолиева от folia - листо. Здравият разум може да забележи, че за човекът, който е способен да асимилира растителна материя е много по-практично да набавя киселината направо от източника - сурови зелени салати, вместо индиректно - от черния дроб, на което и да е животно. 
По същия начин, по който животните търсят очите и червата на жертвите си, те търсят и черния дроб и надбъбречните жлези. Всъщност, животното неизгубило природните си инстинкти има точен план как да разфасова тялото на плячката. Но черния дроб е често много нездравословен орган в нечистото животно, тъй като е биохимичната лаборатория на тялото, побирайки много токсични вещества и често е пренатоварен. Това е един от първите органи, които се разболяват, когато здравето в организма се влоши. Той може да стане депо на всякакви телесни отпадъци и токсини. При овцете може да бъде заразен с метил - опасен паразит. Така че хранете с дроб само ако нямате никакви съмнения, че идва от здраво животно и дори тогава, черния дроб може да причини диария при кучетата и котките. Във всички случаи хранете пестеливо - не повече от два пъти седмично. 
Шкембе 
Подходяща храна когато е сурово, прясно и крехко. Трябва да бъде нарязано на малки парчета. Веднъж замразено или сварено, то става несмилаемо. 
Консервирано месо. 
Това е неестествена храна и причинява преяждане и подуване. Природата никога не е мислила, че кучето ще готви или ще използва отварачка за консерви. Ясно е че наборът от химични консерванти почти винаги предпазват тази храна от развала. Това е мъртва материя във всеки смисъл на думата. Подправките и другите овкусители причиняват изкуствен глад и могат да увредят стомашната лигавица и баланса на храносмилателните сокове. 
Как би могъл един здравомислещ човек да очаква, че ще отгледа наистина здрави кучета с консервирана храна от кутия или бутилка! Популярността на тези храни, съпътствана от масирана и безмислена реклама, според мен е една от причините за  изключителното повишение и разнообразие от болести при кучетата днес, когато е обичайно да ги храним с тотално неестествени храни. Консервираните храни обикновено са причина за обемисти и лошо миришещи изпражнения. 
Кости. 
Когато храните сурово, това е четката за зъби на кучето или котката.Те са упражнение за подобряване на структурата и дължината на челюстите. Моите Авгански хрътки винаги са имали изключителни муцуни и аз знам, че упражняването на челюстите (плюс храненето със стрити морски водорасли) е причината за това. Меките кости са идеални за регулярна употреба, или плоските кости като ребрата - заради сърцевината (костен мозък). Цепещите се кости и тези които са достатъчно малки, за да бъдат погълнати цели, също и пилешките и острите рибни кости трябва да с избягват. Овчите глави, разцепени наполовина са подходящи и могат да се дават с месото по тях. Старовремската храна на лисичарите се приготвя бързо чрез кипване на цялата овча глава с вълната и изливане на полученото след като изстине върху овесени ядки. Аз лично не храня, с какъвто и да е било бульон, моите кучета и котки. Но онези, които искат - начинът на развъдниците на лисичари е подходящ. Мозъкът съдържащ се в овчата глава е много богат на минерали и кучетата биха го яли суров. 
Риба
Рибата не е препоръчителна храна за кучетата - твърде блудкава и безкръвна е за хищниците. Въпреки че някои породи, особено Португалските водни шпаньоли, които са ловели риба и някои арктически кучета са на рибна монодиета и процъфтяват. Но те получават своята риба направо от морето или реката и месото им е много прясно и лесно смилаемо. Силните здрави индивиди от островите в Южните морета ловят и ядат сурова морска риба. Престоялата няколко часа риба трябва да се третира по начин препоръчан за заешкото и пилешкото - попарено добре в гореща вода да отмие неестественото сковаване на плътта. 
Скумрията и херингата са най-добрите риби за кучешката диета, много богати на мазнини (често липсващи в кучешкия порцион), витамин В и минерали. Карантията винаги се дава, махат се само главите. Малко люспи са здравословно допълнение с тази богата риба.. Тя може да бъде давана един, два пъти седмично вместо суровото месо. Консервираната риба тон е храносмилаема, ако е консервирана само със сол и масла. Приготвена пара бяла риба като треска и писия е идеален протеин за лечебна диета, следвана от сурово месо. 
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: metlichina

Естествена грижа и отглеждане 14 Фев 2016 16:01 #780

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
Общо хранене (зърнени храни) 
Зърнените храни не са толкова важни колкото месото, но са достатъчно значими. На тях хищниците разчитат за повечето важни минерали и голяма част от витамините, включително и витамин Е, важен за плодовитостта, съдържащ се в кълновете най-вече на пшеницата и царевицата. 
Огромната хранителна стойност на зърнените можем да осъзнаем, гледайки здравето на бика или жребеца, отглеждани на вегетарианска диета. Собствениците хранещи кучетата си само с месо и изключващи зърнените, правят грешка и животните им не могат да се радват на пълно здраве. Менюто им е едностранчиво и причинява половинчато здраве. Също толкова лошо е храненето с популярното зърно за бели брашна, чиято хранителна стойност е почти никаква - всички важни минерали, витамини и енергия, от които се нуждае кучето, липсват в бялото брашно, което се превръща в лепкава паста в стомаха и предизвиква болки и общи дефицитни неразположения. Включително рахит. 
Да не забравяме, че кучето винаги получава полу-смлени зърна с менюто си. Първата му работа след убийството на жертвата е била и още е да разкъса корема и да погълне зърнената и растителна материя в червата на обичайно тревопасната си плячка. По същия начин поглъща дървена кора от червата на зайците и козите, чудесна храна за кучето. 
Тези семена, зеленчуци, треви, кора получени по този начин са полу-смлени от плячката преди смъртта й, тъй като тревопасните животни дъвчат и ослюнчват, голяма част от храносмилането се случва в устата, както и в червата, те не гълтат храната цяла, като хищниците. За разлика от месото, зърнените храни от растенията не могат да бъдат смлени от кучетата. Тази храна преминава през храносмилателната им система незасегната.(Трябва да отбележим, че по времена епидемията от миксоматоза, разпръсната от хората сред заешката популация, лисиците започнали да крадат пшеница, когато огладнеят от заешката диета. Червата на убитите лисици били пълни с пшеница и овес направо от растенията и животните се спасявали от глада на такава диета) 
Някои обработки на зърната все пак са препоръчителни за кучетата и най-добрия метод е стриването им през горещи ролки, както се прави в мелниците. Пшеницата се нуждае от различно третиране - трябва да е добре узряла и леко сготвена, за да стане смилаема. Люспестите зърна трябва да бъдат киснати цяла нощ в студен зеленчуков сок, обикновено студено мляко или мътеница (лично аз не използвам бульон от месо или риба, защото той може да развали зърната и по този начин - червата). 
Млечната царевица може да бъде давана сурова, от полето докато зърната са млечни и сочни. Просто изронете зърната от кочана и ги смесете с малко растително масло и мляко и добавете щипка сол. Правя това често за хрътките и за децата си. 
Собствениците на кучета могат да пекат пълнозърнести кучешки кексчета използвайки бързия начин на бедуините. Смесете няколко паунда леко затоплено пълнозърнесто брашно, използвайки топла вода или мътеница, мед и меласа(две супени лъжици), сол (две чаени лъжички) за всяка кварта ( около литър - бел.прев.) използвана вода. Оставете на топло място да се надигне (без мая). След 15 минути направете дупка в центъра и изсипете две десертни лъжички зехтин (или царевично масло) на всеки два паунда (един паунд е приблизително равен на половин килограм) използвано брашно. Оставете са надигне около 30 минути и поръсете с малко сухо брашно и оформете малки плоски кексчета.. Печете в намазана тава в загрята фурна около 40 мин. Ползата от бързото печене е да предпазите от разрушение на зърнения зародиш. Твърдия арабски кекс е идеален за зъбите и челюстите. 
Моите деца също използват тази харана. Аз не използвам мая, въпреки похвалите на медицината, тя е активен фермент и може да предаде ферментацията към стомаха или други органи, предизвиквайки храносмилателни неразположения. 
Професор Едмон Зенели, автор на много книги за натуралното хранене и световно признат авторитет в храненето, се изказва против използването на мая. Бедуините също правят "petah". Брашното е най-често сурово и рядко готвено за няколко минути на горещи плочи. 
Когато бях в Южна Испания се научих да приготвям препечено брашно, използвайки пълнозърнесто или царевично брашно. Така приготвено то се поднася полутечно със студено сурово мляко или оформено на малки топки, за да се консумира сурово - използвайки хладка вода, зехтин и сол. За препечено брашно - поставете в железен тиган 1/4 либри (около 100гр - бел.прев) брашно прекарано през сито. Поставете тигана със сухото брашно на слаб огън(добре е да използвате азбестова подложка под тигана, но не е задължително). С острието на ножа постоянно разбърквайте брашното и го обръщайте до получаване на златист загар (или по-тъмен, ако използвате царевично брашно). Препичането обикновено отнема около пет минути. Разклащайте тигана често. След това оставете брашното да изстине и го сложете в кутии. Може да използвате и нагорещена изключена фурна. При този метод разбърквайте брашното няколко пъти, за да не изгори. Известните грейхунди от Севилия и Кордоба са яли harina tostada и са процъфтявали. 
Има също и migas - научих се да ги приготвям от испанските и Португалските селяни. В тиган с подсолена вода (около кварта) пуснете шест млечни скилидки суров чесън и няколко щипки мащерка, градински чай или розмарин и една супена лъжица зехтин или царевично олио. Разтворете с лъжица пълнозърнестото или царевично брашно - около половин паунд брашно (200-250 гр) на кварта вода (литър). Гответе бавно и забърквайте непрекъснато за около 15 минути. Когато сгъсти намалете огъня максимално, поставете капака и го оставете за за 2-3 минути. Когато изстине, нарежете на филии и сервирайте. Можа да ги намажете с масло за по-добър вкус. Можете да добавите и ситно нарязани билки като -див лук, мента, магданоз. При слънчево време, ще е полезно да накиснете брашното в топла вода за няколко часа, оставена на слънчева светлина - ще е по-лесно за готвене. 
Овес. 
Триците продавани в пакети са здравословна храна за кучетата. Не само за добър източник на желязо, но и изчистват червата от нечистотии. Доказана жизненоважна храна за разплодни животни. Овесената каша е една от храните на известните колита на Шотландия и други хълмисти райони на Обединеното кралство. Тези животни са известни с издържливостта и устойчивостта си на студ и влага. Бордър колито е една от породите все още неразвалени от човека и със завидно здраве в сравнение с повечето домашни кучета, отглеждани нездравословно от поколения. 
Пакетираните овесени трици вече са обработени. Не ги гответе повече, просто ги накиснете за една нощ в студено мляко или мляко разредено с вода или в студена зеленчукова супа (коприва или настъргани моркови са идеални, а също и картофени обелки или грахови шушулки, останали от кухнята) Добавете малко сол. "Овесеното мляко" е чудесна напитка за болни животни. Излейте една кварта (литър - бел. прев.) гореща (не вряла) вода в голяма шепа овесени трици. Оставете за една нощ. Отцедете течното "мляко" от триците. Затоплете леко и прибавете щипка сол и една десертна лъжица мед или кленов сироп. 
Ечемик. 
Това е велика добавка при отглеждането на кучета заради лековитите си свойства, отделно от безспорната хранителна стойност. Богат е на магнезиев антиацид (неутрализира произведената от стомаха солна киселина - бел.прев.) и е по-алкален от другите зърнени храни. Чудесно пречиства кръвта и охлажда през горещото време. Арабите го предпочитат като основна храна за известните са Арабски коне и грейхунди (салуки). 
Свойства на ечемиченото брашно го правят ценно и за външна употреба, а лапите от ечемичено брашно са познато средство в английските и френски домове за лечение на кожни проблеми. Ечемикът също е и бъбречно лекарство и напитките от ечемичена вода трябва да се дават ежедневно при проблеми с бъбреците. 
Ръж. 
Това чудесно зърно за разлика от пшеницата трябва да се консумира цяло. Външната обвивка съдържа флуорин, отговорен за формирането на зъбния емайл и здрави нокти. Бивайки бедна на захари и мазнини, ръжта е подходяща храна за кучета с наднормено тегло, а също и за миниатюрни породи, запазвайки ги мънички. Ръжени "вафли" се прдлагат пакетирани в хранителните магазини. 
Царевица. 
Тези чудесни зърнени храни обикновено се дават на кучетата варени или на люспи. В този случай могат да предизвикат преяждане и загряване на кръвта, което е ненужно. Една шепа царевични трици е достатъчен дневен порцион за среден размер зряло куче. Младите зърна могат да бъдат давани сурови, изронени и смесени с мляко, а кочанът се отделя. 
Царевичното брашно също може да се дава сурово, смесено с други зърна. Тази култура отглеждана със слънчева енергия е жизнено важна за плодовитостта и стимулираща жлезите. Много важна храна за красива и обилна козина и здрави зъби. Царевичното олио е ценно - няколко супени лъжици могат да бъдат добавени към микс от зърнени храни за средно по размер куче. Избягвайте брашно от царевични кълнове. 
Забележка. 
Проучванията показват, че с изключение на царевицата, никоя растителна храна давана самостоятелно не може да поддържа живота на кучето. 
Ориз. 
Кучетата се радват на всяко ястие с ориз, особено обогатен с растителни масла - маслиново или царевично, добавени в изстиналия ориз и със сурово яйце. Естествения кафяв ориз от бакалията и био-магазина е най-добър, тъй като тези семена,oriza sativa, са известни със здравословните си качества, включително и да лекуват дезинтерии. Съдържа тиамин, ниацин и желязо, но те се губят при полирането на ориза от натуралната му кафява форма в в ненатурална бяла. Ако имате само бял ориз, добавете по една супена лъжица овесени трици на всяка чаша ориз, за да възстановите витаминността и грубостта на храната. 
Ленено семе. 
Ценен зимен тоник когато се дава в малки количества с други зърнени храни. Лененото семе е богато на минерали, а мазнините в него тонизират козината и нервите, когато се приема вътрешно или външно като стимулант за козината и масажно стредство. Но брашната от ленено семе трябва да се избягват, защото те са просто концентрирани остатъци от зърната след изстискване на маслата. 
Лененото семе трябва да се приготвя внимателно, заради тежката си външна обвивка, която остава неразградима и съдържа вредни киселини. Семената трябва да се киснат в много вода за 24 часа, след което водата с изхвърля. На следващия ден се готвят около 30 минути с често разбъркване, за да се избегне залепването по стените на съда и изгарянето. Течността получена при варенето не бива да се изхвърля, тя съдържа важни минерали и масла. Може да бъде използвана като основа на супи, преварявайки я със зеленчуци, листа лук и картофена кожа. 
Варива: боб, грах, леща. 
Тези храни, богати на нитрати и мазнини са широко използвани в Испания, Мексико и Централна Америка за пастирски кучета, които се справят добре с тази храна. Като цяло тези храни са цели и външният им слой не се маха при преработката, както се случва при повечето зърнени култури. Всички трябва да бъдат накиснати за една нощ в студена вода с щипка сода бикарбонат, добавена за да намали нуждата от дълго варене. При готвенето, поставете във вряща вода и бързо сврете до омекване достатъчно за да бъде храносмелено.. Овкусете с малко сол и добавете малко олио, след като изстине. Малко количество ябълков или плодов оцет - една чаена лъжичка на една и половина пинта (общо около 700 мл. - бел.прев.)вода, в която бобът се вари също намалява разрушителното време на готвенето. 
Семена от Арабски сминдух - просто накиснете без сода и дайте сурови - една супена лъжица на куче, много е хранително. 
Кореноплодни зеленчуци. 
Ряпа, пашърнак, сладки картофи, артишок. Всички са хранителни и богати на витамини и минерали. Трябва да се пекат във фурна или нарязани на филии да се попарят в малко гореща, подсолена вода. Най-добре е да се дават смесени със зърнени храни. Пъщернакът и ряпата, попарени и отцедени върху ленена кърпа, докато са горещи са чудесни лапи за налагане на подути крайници, циреи и други. Аз не давам картофи - твърде воднисти са, причиняват газове и колики. 
Моркови. 
Кореноплоден зеленчук - богат на витамини и минерали(когато са правилно отглеждани по органични методи). Те са прекрасна добавка към зърнените храни за кучето и са пречистващи кръвта и вътрешно обезпаразитяващи. Приготвяйте ги както и другите кореноплодни. Също и сурови, настъргани в храната - морковите изхвърлят паразитите. Морковите подпомагат формирането на зъбния емайл. 
Млечни храни и билки. 
Млякото ще разгледаме детайлно в секцията за отглеждане на кученца и затова сега ще му обърнем по-малко внимание. Важно е да се разбере, че млякото не е естествена храна за кучето. То е естествена храна за децата на човека, който от векове отглежда крави за мляко и чиято анатомия е по-ориентирана към вегетарианска диета. Млякото е вегетарианска материя в течна форма произведено от тревопасни животни - крави или кози. Но за израстналото кученце и зрялото куче млякото не е естествена храна и прекомерната му употреба може да доведе до слуз, което често е причина за обичайните кучешки неразположения и особено паразитни инфекции. Млякото трябва да се ограничи до отбитите кученца и ранно отбитите животни, особено за едрите породи, при които поощтряваме бързия растеж; до кърмещите кучки и до лечение на болни и слаби животни. Диетата с мляко и мед за болни е незаменима и поради тази причина, хората не трябва да отглеждат кученца, ако нямат възможност да осигурят източник на сурово прясно мляко по всяко време. Не е нужно да казвам, колко е важно млякото да е от здрави животни, хранени здравословно със зърнени храни. Нечистото и нездраво мляко може да разболее кученцата, ако е продукт от зърно заразено от гризачи. <

Винаги трябва да е сигурно, че се дава само здравословна храна на всички животни. Аз винаги имам собствени кози, когато отглеждам много малки кученца. 
Мътеница. 
Кучетата свикват с вкуса на тази чудесна храна и тя трябва да бъде давана от ранното детство. Освен всичко киселото "пресечено" мляко има и обезпаразитяващи свойства. Също охлажда кръвта. Тя е чудесна основа за бисквити с пълнозърнесто брашно, смесено с мътениица вместо с вода. 
Тайната на приготвянето на "пресечено мляко" и съответно мътеница е да оставим млякото да се аерира. Млякото се оставя на топло място или на слънце, покрито с тънка хартия или памучен плат, за да се предпази от мухите и прахта. Не позволявайте да стане топло. Разбърквайте млякото три пъти дневно с вилица. 
Масло. 
Това е неестествена храна и трябва да се използва рядко, туй като може да предизвика чернодробни проблеми при кучетата и котките, независимо от апетита им към него. Може да се намаже на пълнозърнест или ръжен хляб и по този начин да насърчи апетита на злояди животни. 
Сирена. 
Свежо бяло сирене или извара е добра храна за повечето кучета и някои котки. Твърдия кашкавал е неразградим. 
Билки. 
Повечето треви играят малка роля в храненето на кучето, но са важна част от лечението им. 
Кучетата не са истински растителноядни животни, вземайки само това, което получават от червата на жертвите си и в много малки количества трева, плодове или мъхове, които намират сами. Много кучета напълно са изгубили инстинктите си да откриват треви и само предпочитаната прочистваща червата трева - пирей (couch grase, Agropyrum repens) напомня за този инстинкт, който често се осуетява от собствениците, които не искат кучетата им да повръщат жлъчни сокове, а това е основната причина, поради която кучетата ядат тази трева. Съвременните ветеринари също препоръчват на собствениците да държат кучетата си далеч от тревата, защото тя ще предизвика повръщане или разхлабване на червата.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: metlichina

Естествена грижа и отглеждане 03 Апр 2017 16:12 #841

 • Александра
 • Александра's Avatar
 • Offline
 • Elite Member
 • Мнения: 169
 • Thank you received: 168
Вода
Близо 3/4 от теглото на кучето е вода и то се разделя с голяма част от нея всеки ден през белите дробове и уринарните органи, особено след активни упражнения. Здравословното състояние изисква водният баланс да се възстановява непрекъснато. Кучетата, особено когато са болни, могат да изкарат само на вода дни, дори седмици и същевременно не биха оцелели без вода повече от няколко дни, въпреки че има изключения, в които кучета са оживели попаднали в язовичи дупки или стари мини и оцелели седмици без вода.
Водата, която кучетата поемат ежедневно, трябва да е чиста и натурална, за да е здравословна. В миналото, когато избирах Авгански хрътки за моя собствена линия, едно от първите съображения беше водата, която им се дава в развъдниците, които посещавах. Още повече, че винаги търсех в провинциални развъдници, където има добра вода. Известен развъдчик на състезателни коне веднъж ми каза, че той никога не избирал земя за своите кобили, ако няма течащ поток захранен с планинска вода. Иска силни кости на краката на състезателните си коне и няма как да постигне това без добра вода.
В нашия модерен, цивилизован живот става все по-невъзможно да избегнеш наличието на хлорид и флуорид в чешмяната вода. Когато срещах много химически третирана вода, започнах да ценя бутилираната планинска вода за децата и животните си, за да не тровя кръвта им с неестествени химикали.
Не позволявайте пиенето на вода веднага след ядене - това влошава храносмилането и предизвиква подуване. За кученцата се препоръчва вода от най-ранна възраст. Те са жадни за нея още преди да се отбият, така че трябва да имат на разположение вода, още когато прогледнат.
Други храни
Мед.
Вярвам, че не бих могла да отглеждам домашни кучета без този забележителен антисептик. Той, разбира се не е нормална съставка от диетата на хищниците, но лъвът обича мед, който е и основна храна на мечките - вегетарианци, едно от най-силните диви животни. Медът е най-великия енергетик, тонизиращ нервната система и сърцето, тъй като е единствения познат сърдечен стимулант, който не е наркотик. Предварително смлян от производителите си - пчелите, той се абсорбира в кръвта веднага. Хранене само с мед и мляко може да съхрани живот на човек или животно в продължение на месеци...
Медът не трябва да е филтриран или топлинно обработван, защото така се губят около 50% от лечебните му свойства.
...
Хранете кученцата с мед към млечната им храна, а болните кучета - и към водата, ако го приемат или на топчета в гърлото. Медът може също да се ползва и външно за лечение на изгаряния.
Яйца.
Яйцата от кокошка, патица или костенурка са богат източник на минерали и витамини. Черупките давани по малко и стрити са добра форма на естествен калций за кучетата и чудесна добавка за строежа на костната текстура. Яйчената черупка е почти неразтворима, но силните стомашни сокове на здравото куче могат да се справят с нея. Развъдчиците използвали по моя препоръка тази естествена добавка в продължение на много години са ентусиазирани от резултатите. Поради богатото им съдържание, яйцата трябва да бъдат давани в ограничени количества. Трябва да са пресни, остарявайки стават несмилаеми. Дават се сурови, защото готвенето ги прави лепкави за чревния тракт. Давайте едно яйце на седмица на зряло куче или на пале. Яйцата са естествена храна, така че кучетата биха търсили и изяждали яйцата на морски и други птици, както и на дивечовите, които снасят на земята. Яйцата са неподходяща храна за болни животни заради силните си ферментационни свойства. При висока температура и треска те бързо тровят тялото вместо да му помогнат. Яйце и мляко дълго беше ортодоксалното медицинско предписание за оздравителна храна. Това е най-вече, за да се намалят щетите от лечението с лекарства от групата на сулфонамидите.
Морски водорасли.
Водораслите могат да бъдат причислени към билките, но специалните им качества са толкова важни за здравето на кучетата, че им отделям специално внимание. Те имат еквивалент по съдържание на естествен йод, съставка за която Лилиан Р. Кару пише в едно американско списание: "Йодът е силно препоръчителен за бременните. Необходим е най-вече в юношеските години, за развитието на репродуктивните органи, особено при женските индивиди, където промяната настъпва по-бързо. Достатъчното йод също осигурява гъста коса и здрава кожа, а липсата му - суха кожа и косопад. Повишеното приемане на йод подобрява храносмилането и асимилацията на мазнини в храната. Органичният йод е единствения вид, който тироидната жлеза може да усвои, способства натрупването и оползотворяването на калция и фосфора, понижените нива на тироидните хормони са причина за промени в костите, аналогични на рахита. Изключително важен в борбата с болестотворните микроорганизми и отровните им секрети. Органичният йод повишава броя на червените кръвни клетки и има непосредствено влияние влияние върху формирането на кръвните телца.
...
Водораслите не са неестествена храна за кучетата. Те биха я получили от чревното съдържимо на тревопасните животни, които се хранят с малки количества водорасли. Тъй като водораслите дават тъмен пигмент на очите, носа и ноктите, употребата им е приветствана в кучешкия сват. Но без съмнение истинската причина е силата им да стимулират растежа на козината и тонизират жлезите, подпомагат развитието и устойчивостта на целия организъм. Щастлива съм, че запознах и популяризирах този чудесен продукт от Природата сред развъдчиците на кучета по целия свят...
Масло от черен дроб на треска и камбала. Още една ценна храна за отглеждането на кученца, особено при мрачен климат през зимните месеци. Главната ценност на тези рибни масла е силата им в борбата с рахита и в това те са най-добри от всички други масла. Треската и камбалата получават богатите масла индиректно от морските водорасли и едноклетъчните. Трябва да се уверите, че маслата са сурови и нерафинирани. Топлинната обработка, която понякога се използва, унищожава лечебните свойства. Употребявайте рибните масла рядко, защото излишъкът им ще подкисели червата. Една малка чаена лъжичка на ден през зимните месеци е достатъчна за средно голямо куче. Не давайте рибни масла през лятото. Маслото от камбала е по-меко от това на треската, но въпреки че се разгражда лесно е по-добре да използвате капсулната форма. И двете масла трябва да се съхраняват от пряка светлина и в бутилки от тъмно стъкло.

Финални бележки
Не бива да пренебрегвате природните инстинкти на кучетата по отношение на диетата. Не бива да ги спирате да ядат изпражнения на хранени с трева коне и говеда, тъй като от тях ще получат много жизненоважни елементи, произведени от растителноядните и по-лесно усвоими от кучетата. Също така малките кученца не бива да се спират от ядене на пръст, защото намалява чревните неразположения и вътрешните паразити, също както яденето на трева, което трябва да окуражаваме. Единствено яденето на собствени изпражнения е извратени поведение и трябва да го прекратим.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Time to create page: 0.290 seconds
Wednesday the 16th. Custom text here - Joomla Site Templates